TrichoTest ™ – personalizirani pristup u liječenju alopecije

tricho.png

Gubitak kose veoma je čest i vrlo neugodan problem koji pogađa i muškarce i žene. Valja naglasiti kako se kod žena najčešće javlja u periodu nakon menopauze. Da bismo o terapiji i tretmanima za pospješivanje rasta kose uopće mogli razgovarati ključno je sa sigurnošću ustvrditi uzrok ispadanja kose jer je točna dijagnoza prvi i osnovni korak u tretiranju problema ispadanja kose. 

Inovaciju u liječenju ovog problema predstavlja potpuno personalizirani TrichoTest ™. Riječ je genetskom testu koji se temelji na uzimanju obriska bukalne sluznice koji se potom šalje u laboratorij gdje se analiziraju prikupljeni rezultati koji omogućuju dolazak do adekvatne terapije.

Testira se 48 genetskih varijacija povezanih s alopecijom i to unutar 13 različitih gena što omogućuje  preciznost u pronalaženju personaliziranih rješenja u liječenju, odnosno izradu potpuno individualiziranih preparata za pacijenta. Ovakav pristup ne samo da odbacuje traženje i isprobavanje raznih preparata na tržištu, već omogućava dolazak do najdjelotvornijeg preparata za svakog pojedinog pacijenta reducirajući tako i eventualne nuspojave. Valja naglasiti kako je riječ o terapiji koja može usporiti i smanjiti gubitak kose, no još uvijek nije pronađen lijek koji bi prevenirao ili izliječio ćelavost.

Kožni testovi – zlatni standard u dijagnostici alergija

alergotest.png

Epikutani test

Epikutani test je test koji omogućava kompletnu dijagnostiku kontaktnih alergena. Riječ je o jednom od najstarijih dijagnostičkih postupaka u dermatologiji  i  alergologiji  za  dokazivanje  kontaktne  preosjetljivosti. Testriranje se izvodi lijepeći na kožu leđa flaster sa standardnom serijom alergena (31 alergen). Flaster na koži stoji 2 ili 3 dana nakon čega se očitavaju rezultati. Ako je osoba alergična, na mjestu kontakta s alergenom razvit će se crvenilo. Ovakav je tip testa neophodan za otkrivanje uzročnika kontaktnih alergija te potrebne terapije.

Atopy patch test

Atopy patch test je test za dokazivanje odgođene alergijske reakcije na hranu. Testriranje se izvodi lijepeći na kožu leđa traku s alergenima hrane, a najčešće su to kravlje mlijeko, soja, pšenica, kikiriki i jaja. Flaster na koži stoji 48 sati nakon čega se flaster skida te se očitava prva reakcija i potom se nakon 72 sata očitava druga reakcija te se izdaje nalaz provedenog testa. U slučaju pozitivne reakcije na pojedini alergen na mjestu kontakta se javlja crvenilo s malenim mjehurićima, tzv. edem kože.

PRICK test

PRICK test je kožni ubodni test kojim se testiraju nutritivni (hrana) i inhalacijski (peludi) alergeni. PRICK test je zbog jednostavnog i brzog izvođenja često korišten test za pravovremeno postavljanje dijagnoze. Test se izvodi tako što se jedna kapljica tekućine, tj. alergena stavi na površinu kože podlaktice te se u svaku kapljicu lancetom napravi blagi i bezbolan površinski ubod, a zatim se kapljica obriše s kože. Na mjestu će se testiranja specifičnim alergenom nakon dvadesetak minuta pojaviti crvenilo ako je pacijent alergičan. Liječnik će izmjeriti veličinu crvenila i usporediti je s reakcijom na testni alergen (histamin) te prema inzentitetu reakcije odrediti alergene na koje ste osjetljivi.