Uklanjanje bora punjačima ili filerima

Vremenom se naše lice mijenja. Broj i dubina bora se povećava, dok se na drugim mjestima gubi volumen. Punjač ili filer sastoji se od gela baziranog na hijaluronskoj kiselini vrlo sličnoj onoj koju posjeduje i naše tijelo.

Sastavni je dio mnogih vrsta tkiva: vezivnog, živčanog i hrskavičnog tkiva te kože. Popunjavajući bore i vezujući molekule vode lice poprima svježiji (i mlađi) izgled pritom ne gubeći prirodan izgled.

 

Cutis-1050.jpg

Ispunjavanje bora hijaluronom je gotovo bezbolno što ovisi od osobe do osobe. Namijenjeni su za sva područja kože lica. Njihovim injiciranjem u kožu popunjavaju se bore, ali se i vraća izgubljeni volumen (popunjavanje obraza, naglašavanje izgubljene linije brade, podizanje kutova usana) te rehidracija kože zbog vezanja molekula vode. Dodatno, hijaluronska kiselina potiče regeneraciju i stvaranje novog kolagena. Tretiranjem određenih dijelova lica posebnim tehnikama postiže se zapravo efekt liftinga lica, a sve zbog zadržavanja prirodnog izgleda.

Nakon zahvata moguća je pojava crvenila, podljeva, otoka, ili osjetljivosti na mjestu injiciranja filera. Crvenilo nestaje obično nekoliko sati nakon injiciranja filera. Otok i podljev najčešće nestaju za nekoliko dana. Izuzetno rijetko može nastati alergijska reakcija ili pak nekroza dijela kože.

POSTUPAK

Prije tretmana na željena mjesta apliciramo kremu koja sadrži lokalni anestetik, a sam preparat injicira se kanilom koja je danas sve više u uporabi. Kanila je duga igla s tupim vrhom pa ima brojne prednosti u odnosu na iglu: zahvat je manje bolan, a rezultati su puno bolji, oporavak znatno kraći. Važno je istaknuti kako je riječ o najsigurnijem načinu primjene jer tupi vrh kanile ne oštećuje arterije, kapilare i živac. Postotak razvoja modrica je znatno niži te one (ukoliko nastanu) puno kraće traju.

Apliciranje se može raditi u bilo koje doba godine, a nakon same aplikacije nekoliko dana treba izbjegavati izlaganje pretjeranoj toplini (Suncu, sauni, solariju) ili pak pretjeranoj hladnoći.

Također, prema savjetu dermatologa potrebno je aplicirati kreme i nježno masirati tretirana područja. Osoba se može vratiti u svoju radnu okolinu odmah nakon zahvata, dok se eventualne male modrice mogu kamuflirati. Rezultat je vidljiv u potpunosti za 10ak dana kada hijaluronska kiselina veže vodu, a traje barem 9 do 12 mjeseci.

U svom radu koristimo samo one preparate koji su registrirani i koji su godinama na tržištu. Riječ je o provjerenim preparatima svjetski poznatih i priznati firmi najčešće korištenih u svim većim svjetskim estetskim centrima


Mikrodermoabrazija

mikrodermoabrazija.jpg

Mikrodermoabrazija je mehaničko brušenje kože pomoću dijamantnih brusilica različitih debljina i s različitim brojem okretaja koje se primjenjuje kada se želi regenerirati koža, ali i kod problema akni, ožiljaka od akni, bora, hiperpigmentacija i keratoza.

Mikrodermoabrazija je nježna, bezbolna metoda bez rizika od alergija i ožiljaka, kojom možemo regulirati do kojeg stupnja i koliko agresivni želimo biti. Nakon ovakvog ciljanog uklanjanja mrtvih stanica, stimulira se snažan rast novih stanica u bazalnom sloju kože koje potom migriraju u gornje slojeve, postupno obnavljajući tkivo.

Histološkim je analizama dokazano remodeliranje kolagenskih vlakana u dermisu nakon dermoabrazije čime se objašnjava učinak pomlađivanja. Moguće komplikacije uključuju pojavu bakterijske ili virusne infekcije, milija, prolongiranog eritema, hiperpigmentacija i hipopigmentacija te ožiljaka. Obzirom da je koža nakon ovog tretmana osjetljiva, pacijente upozoravamo na pravilnu zaštitu od sunca, odnosno fotoprotekciju.

Mikrodermoabrazija će savršeno osvježiti i regenerirati zrelu kožu, umanjiti bore, ublažiti hiperpigmentacije te joj vratiti zdrav i njegovan izgled. Jedna od značajnih prednosti ovog postupka u dermatologiji je i smanjena pojava akni nakon tretmana. Dakle, učinak kod pacijenata s aknama je dvojak. Prvenstveno se uklanjaju i ublažavaju ožiljci od akni, a s druge strane se smanjuje i učestalost pojave novih akni. No, ovaj postupak ne savjetujemo pacijentima koji imaju neke kožne bolesti kao npr. psorijazu, atopijski dermatitis, prekanceroze ili karcinome kože ako su na terapiji nekim ljekovim kao npr. sistemski retinoidi ili imaju kožne infekcije.

Mikrodermoabrazija se vrlo često kombinira i s drugim zahvatima u estetskoj dermatologiji kao što su npr. kemijski pilinzi, laserski tretmani, aplikacija hijaluronske kiseline i/ili botoxa. Smatra se kako je najveća prednost ovog tretmana to što ne postoji vrijeme oporavka tako da je odmah nakon tretmana moguće obavljati svakodnevne aktivnosti.

KEMIJSKI PILING

Pod utjecajem negativnih faktora svakodnevnog života (sunčevo zračenje, stres, toksini) značajno se usporava proces obnavljanja kože. Stare, istrošene stanice ostaju na površini kože sve duže, koža gubi elastičnost, vlažnost i mladenački tonus te dolazi do pojave bora, pjegica i poremećaja pigmentacije kože.

U našem radu koristimo preparate s različitom koncentracijom glikolne kiseline (od 30 do 70 %), kao i cijeli spektar pilinga na bazi organskih kiselina (piruvična, mandelična, salicilna, mliječna, trikloroctena, kojična) kojima možemo tretirati kožu lica, vrata i dekoltea. Navedeni preparati djeluju na staničnoj razini i povećavaju stvaranje elastina i kolagena tako da obnovljena koža zbog svoje elastičnosti i tonusa ima mladenački, zdraviji izgled. Ovisno o tipu pilinga te tipu kože, pilinzi se mogu primjenjivati svakih 15ak dana. U većini slučajeva dovoljno je 4 do 5 tretmana godišnje.

U indikacije za primjenu pilinga spadaju: akne i ožiljci od akni, rozacea, solarne keratoze, hiperpigmentacije, strije, viseća koža u području unutrašnjih strana natkoljenica i nadlaktica te znaci fotooštećenja kože lica, vrata i dekoltea.

 

UKLANJANJE BORA BOTOXOM

Bore se javljaju zbog kontrakcija mišića lica, a s vremenom postaju dublje i trajne. Injiciranjem specijalno priređenog botulinum toksina tip A, u malim dozama, u određene mišiće lica, postiže se selektivna blokada tih mišića. Oni se opuštaju, a koža iznad njih postaje mekša i bez bora.  S obzirom na to da okolni mišići ostaju u funkciji, lice zadržava normalnu mimiku i izraz. Za pacijenta je postupak jednostavan i relativno bezbolan. Traje 15 do 20 minuta, ovisno o broju tretiranih anatomskih regija lica.

No, apliciranje preparata zahtijeva dobro poznavanje anatomije kao i farmakokinetike preparata te mogućih nuspojava i komplikacija. Klinički učinak postaje vidljiv nakon 1 do 3 dana poslije tretmana, premda kod nekih pacijenata može proći i duže vremensko razdoblje (7 do 12 dana) do vidljivog učinka. Nažalost, učinak nije trajan. Nakon 4 do 6 mjeseci postupno nestaje.

 

LIJEČENJE PRETJERANOG ZNOJENJA PRIMJENOM BOTOXA


Botulinum toksin je egzotoksin proizveden od anaerobne bakterije Clostridium botulinum. Postoji sedam različitih tipova ovog toksina koji se razlikuju po mehanizmima intracelularnog djelovanja iako im je konačni učinak jednak. Danas se u terapijske svrhe rabi botulinum toksin tip A (Botox) koji ima najdugotrajniji učinak. Hiperhidroza je autonomni poremećaj koji se očituje u prekomjernom znojenju u području pazušnih jama, dlanova i/ili tabana. Primjenom Botoxa u obliku brojnih intradermalnih injekcija postiže se blokada sekrecije žlijezda znojnica pa znojenje na tim područjima prestaje. Učinak najčešće postaje vidljiv nekoliko dana nakon tretmana, premda u nekih pacijenata mora proći i duže vremensko razdoblje (7 do 12 dana) do vidljivog učinka. Nažalost, učinak nije trajan i postupno nestaje nakon više od 6 do 10 mjeseci. MEZOTERAPIJA
Mezoterapija je indicirana za revitalizaciju i vraćanje tonusa kože. Namijenjena je koži koja je dehidrirana, smanjenog tonusa i elastičnosti. Provodi se i kao prevencija prvih znakova starenja kože, kod terapije ožiljaka od akni, za vraćanje sjaja kože, u terapiji prvih bora, u terapiji celulita, revitalizaciji kose, kao i u terapiji opuštene kože tijela.

U našoj Poliklinici radimo mezoterapiju kože lica primjenjujući dermoroller, sterilni valjak sa iglicama različitih duljina.

Cutis-1082.jpg

Dermaroller stvara male ubodne rane prelazeći površinom kože u četri smjera aktivirajući tako i fibroblaste, stanice koje su odgovorne za zarastanje rana, ali i za proizvodnju vezivnog tkiva, odnosno kolagena. Potom se nanose preparati koji su spoj hijaluronske kiseline, mineralnih soli, aminokiselina te vitamina koji značajno povećavaju vlažnost kože, njenu elastičnost i tonus. Njihovom primjenom povećava se stvaranje fibroblasta i keratinocita te se ostvaruje antioksidativni i zaštitini učinak. Na taj se način uklanjaju intradermalne bore i sprječava se njihova pojava te se povećava glatkoća i elastičnost kože tretirane regije.

Primjenjuju se u okviru definiranih protokola u najčešće pet tretmana u razmacima od tjedan do mjesec dana, a učinak je vidljiv već nakon prvog tretmana. Nakon svakog sljedećeg postupka promjena je sve uočljivija. S obzirom na to da je proces regeneracije kože dugoročan rezultat će se u 3 - 4 mjeseca nakon završetka tretmana i dalje poboljšavati, a takvo će se stanje održati jednu do dvije godine.