Dijagnostika

 
dermatoskopija.jpg

Dermatoskopija

Dermatoskopija ili dermoskopija je dijagnostička metoda promatranja promjena na koži uz pomoć dermatoskopa, instrumenta koji povećava vidno polje uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo, a primarno značenje ima u evaluaciji pigmentnih promjena na koži. Provodi se nakon kliničkog pregleda, a omogućava promatranje epidermalnih i dubljih struktura gornjeg dermisa.

Digitalna dermatoskopija omogućava praćenje sumnjivih madeža koji se mijenjaju tijekom vremena. Pri svakom pregledu fotografije se pohranjuju i uspoređuju s prethodnima te se u slučaju pojave određenih  promjena u promatranoj leziji postavlja indikacija za njeno uklanjanje. Osobito je značajna metoda praćenja u osoba s povišenim rizikom za nastanak melanoma, a to su osobe koje imaju sindrom atipičnih (displastičnih) nevusa, one koje su već liječene zbog melanoma ili drugog karcinoma kože (ili netko u njihovoj obitelji), koje imaju veliki broj madeža na tijelu, koje su svijetle puti i vrlo osjetljive na izlaganje suncu (crvenokose osobe, s pjegama), koje su imale opekline od sunca u djetinjstvu i adolescenciji te one koje su zbog profesije ili hobija kronično izložene UV zračenju.

U slučaju da uočite promjene u madežu, u smislu pojave asimetrije, nepravilnosti rubova, promjenu boje ili povećanje promjera madeža, u slučaju krvarenja ili svrbeža, svakako se obratite dermatologu na konzultacije. Pregled madeža preporuča se učiniti jednom na godinu, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savjetu dermatologa


Mikrobiološka obrada

Mikrobiološka pretraga podrazumijeva uzimanje uzoraka za laboratorijsku obradu.

Mikološka obrada

Mikološka obrada obuhvaća orijentacijsku pretragu strugotine kože i/ili strugotine nokta koja se radi tijekom specijalističkog pregleda. Ako na navedenim mjestima kože postoji sumnja na ovu vrstu infekcije možemo i identificirati točnu vrstu gljiva kultiviranjem uzorka čiji rezultat je gotov za četrnaest dana.

Cutis-1041.jpg

Cutis-1054.jpg

Biopsija

Biopsija kože je uzimanje uzorka oboljele kože pacijenta radi postavljanja precizne dijagnoze koja je neophodna za donošenje odluke o odgovarajućoj terapiji. Ovaj postupak obavlja dermatolog u lokalnoj anesteziji. Nakon injekcije anestetika uzima se mali komadić oboljele kože pomoću skalpela ili posebnog instrumenta koji se naziva punch.

Dobiveni uzorak šalje se dermatopatologu na patohistološku analizu. Kompletna procedura traje kratko (oko desetak minuta), a ukoliko se nakon uzimanja uzorka kože rana zašiva koncem, konci se uklanjaju poslije sedam do deset dana.

Nakon zahvata na koži ostaje mali ožiljak. Rezultat patohistološke analize gotov je za deset do petnaest dana i na osnovu njega vaš dermatolog dobiva kompletnu informaciju o patohistološkoj dijagnozi na temelju koje uz izvršen klinički pregled donosi odluku o daljoj terapiji.


woood.jpg

Woodova lampa

Woodova lampa ili Woodova svjetiljka je uređaj koji emitira ultraljubičasta svjetlost (valne dužine 365 nm) koju često koristimo u dermatologiji kao pomoć u dijagnostici nekih bolesti kože. Testiranje se provodi u zatamnjenoj sobi, gdje se svjetlost iz Woodove lampe usmjeri (direktno) na oboljelu kožu, da bi se vidjelo ako neki dijelovi kože fluoresciraju. Normalna koža ne fluorescira. Ako su prisutne određene vrste bakterija, gljivica ili je došlo do promjene pigmentacije, pregled Woodovom svjetlošću će nam pomoći potvrditi sumnju na dijagnozu na osnovi svjetlosti koju fluoresciraju. Bolesti koje se mogu dijagnosticirati ovom metodom su: gljivične infekcije, eritrazma, porfirija cutanea tarda, vitiligo i neke druge promjene pigmentacija.